9 Ocak 2010 Cumartesi

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Yazılmayı bekleyen o kadar tariflerim birikti ki. Ben de bloguma yazmayı çok özlemişim. Geçen haftalarda hamsi partisi yapmıştık o sofram da bekleyenler arasında. Ama hamsileri çekmeyi unutunca insan pek yayınlayası da gelmiyor hani. :)))) En iyisi bir tava hamsiyi sonradan pişirip resimleyeyim de o sofraya kaynatayım:)
Bu sene yapraklar Beypazarı'ndan... Ankara' da yaşayanlar Beypazarının yaprak sarmasının ve yapraklarının ünlü olduğunu bilirler. Bu da Beypazarı usulü...
Malzemeler;
  • 1 avuç içi kadar kıyma ( Beypazarlılar koyarmış )
  • 2 tane ince ince doğranmış büyük soğan
  • 1 su bardağından biraz az zeytinyağı
  • yarım demet maydonoz
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 2 tane rendelenmiş domates
  • tuz

Yapılışı;

Salamura yaprakları bir gün önceden suya koyun tuzları çıksın. Genişçe bir tencereye zeytinyağını alıp hafif kızdırın. İçine kıymayı atıp biraz kavurduktan sonra soğanları atın ve pembeleşinceye kadar pişririn. Sırasıyla salçayı ve yıkanmış bulgurla pirinci ekleyip 4-5 dk kavurun. Sonra domatesi ekleyip kavurmaya devam edin. Ateş orta seviyede olsun. Sonrasında baharatları ve 1 çay bardağı suyu ilave edip kaynadıktan sonra tencerenin ağzını kaptıp içi demlenmeye bırakın. İç ılındıktan sonra sarmaları sarın. Tencereye alın. Hafif salçalı su yapın salçalı suyun içine nar ekşisini de ilave edip tencereye dökün. Sarmaların üzerine de çok az yağ gezdirdikten sonra kısık ateşte iyice pişirin. Afiyet olsun.

3 yorum:

annemineli dedi ki...

Çok güzeller,çok severim,yemesine doyamam,suyuna nar ekşisi koymak iyi fikir,Ellerine sağlık,Sevgi saygı bendennnnnn.

Pembe Tatlar dedi ki...

Hımmm çok severim harika gözüküyor ellerinize sağlık...

Mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle..

İki Deli Kadin (Nuray) dedi ki...

çok kışkırtıcı duruyorlar...