21 Ocak 2009 Çarşamba

El Açması Ispanaklı Börek

Malumunuz makina bozuk kaçak makinalarla çekimler yapıp blogu güncel tutmaya çalışıyorum:) Geçen hafta Ebru'cuğumun doğum günüydü Tülay teyze döktürmüştü gene. Bu el açması böreği gerçekten harika oluyor. Yapımını anlattı ben de hemencik ekleyim dedim bloguma:)
Malzemeler;
Hamuru için;
  • 1 kg un
  • tuzlu ılık su
  • zeytinyağı

İçi İçin;

Yarım kg ıspanağı iyice yıkayıp sıcak suda bekletin suyunu süzüp baharatla tatlandırın.

Yapılışı;

1 kg unu genişçe bir kaba alın ve tuzlu sudan azar azar ilave edip yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru yarım saat dinlendirip 15 tane bezeye yapın. Bezeleri oklava ile biraz açın üzerine yağ sürüp elinizle sağdan soldan çekiştirerek açmaya devam edin. İç harcından yufkanın tektarafına serip rulo yapın ve resimdeki gibi kesin. Ruloları tepsiye dizin ve üzerini yağlayın. Nar gibi kızarana kadar pişrin.Afiyet olsun:)


Güzel masamız...



Çıtır çıtır poğaçalar:)


Miss gibi patates salatası. Tekrar ellerine sağlık Tülay teyze...

13 Ocak 2009 Salı

Cemil Usta-Akçaabat Köfte Yanına Bir Kitap




















Fotoğraf makinam gene bozuldu:( Arşivlerden idare ediyorum. Bozuldun hadi neyse de içindeki caanım resimlerim de gitti gibi. İşlerin yoğunluğundan da bi götürüp baktıramadım. Ama yaktım gemileri alıcam şöle en güzelinden bi tane:) Bir daha pilli makina mı asla. Şarjlı almam lazım ki o piller günde 150 kere makinanın içinde Mert tarafından çıkarılıp geri takılmasın. Sonun da olan oldu işte... Makina napsın? Bizim evde Mert var Mert...:)

Şimdi bitki çayımı aldım elime. Arşivlerime baktım baktım. Taaa yazdan kalma köfte keyfimizin resmini buldum şöle yüzüme bir gülümseme düşünce bunu yazmaya karar verdim.

Eşim Akçaabatlı olduğu için her Trabzona gidişimizde yörenin ünlü köftecisi Cemil Usta yı ziyaret etmeden dönmeyiz. Eskiden tam denizin kenarında olan restoran şimdilerde deniz doldurulduğu için biraz içerde kaldı. Ama yine de keyfi bozulmadı. Yine serin serin esen rüzgarın eşliğinde arada bir denize baka baka miss gibi köfteleri götürebilirsiniz. Bu köfteyi ben de evde zaman zaman yapıyorum. Mangalda pişince asıl tadı yakalıyorsunuz ama tavada da idare etmiyor değil:)

Bu arada blogumu düzenli ziyaret edip hiç yorum yazmayanlar olduğunu biliyorum. Bu sefer sizlerden de yorum bekliyorum ona göre. Haydi sessiz takipçilerim çıkın ortaya bakkiiiimm:)

Malzemeler;
  • 1 kg çok az yağlı iki kere çekilmiş kıyma
  • 1 baş sarımsak
  • 2 dilim ekmek
  • tuz
Yapılışı;
Ekmekleri ıslatmadan avucunuzun içinde iyice ufalayın. Sarımsakları soyup bıcakla tahta üstünde kıyın. Havanda dövüp ezmeyin. Bıçakla kıyma yapar gibi iyice inceltin. Sarımsak, ekmek ve tuzu iyice yoğurun. Ardından kıymayı ilave edip 15 dk köfteyi yoğurun. Sonra köfte şeklini verin ve tepsiye dizin. Köfteleri yarım saat dinlendirdikten sonra mangalda pişirin.











Bu da son okuduğum kitaplardan Boleyn Kızı. Aman yarabbi okurken entrikalardan fenalık geçirecektim. Taht uğruna insanlar neler yapabiliyormuş diye ağzım açık okudum kitabı. Kitap böyle akıcı olunca filmini de merak edip seyrettim ama size tavsiyem kitabı okuyun ama filmi boşa seyretmeyin. Hiç güzel değil çok kopuk. Okuduğunuzun büyüsü birde dağılıveriyor.


7 Ocak 2009 Çarşamba

Arap Dolması

Yıllaaarr önce ilk defa İstanbul'a gittiğimde yengemin Siirt'li komşusu Rahşan abla yapmıştı bu dolmayı. Karadenizli birisi olarak ve o zaman daha hiç dışarıda bir yere gitmemiş ve yeni tatlar denememiş olan bana o kadar değişik gelmişti ki bu tarif anlatamam. Ayıla bayıla yemiştim. O zamanlar daha çocuktum ama tarifi aklımda tuttum. Hatta bir kere de yapılırken yanıbaşından hiç ayrılmadım. Şimdi de misafirlerime afiyetle yemeleri için yapıyorum sizlere de tavsiye ederim. Kendileri Arap olduğu içinmidir bilmem ama ismini öyle söylemişlerdi.
Bu günün başka bir anlamı daha var. Bugün Aşure günü arkadaşlar. Aşure gününde evine çok taneli 7 farklı erzak alanların evi hep bereketli olurmuş. Haydi önce markete koşun sonra da gelin bu dolmayı yapın:)
Malzemeler;
  • 25 tane dolmalık kuru patlıcan
  • 1.5 su bardağı kaynar su
  • 1 tatlı kaşığı salça

İçi için;

  • 400 gr iki kere çekilmiş yağsız kıyma
  • 2 tane rendelenmiş domates
  • 1 tane büyük boy rendelenmiş soğan
  • 8 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 çay bardağı pirinç (pirinç az olacak)
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • yarım demet ince kıyılmış maydonoz
  • yarım demet taze nane yoksa 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • yarım limon suyu
  • yeteri kadar tuz
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • yarım çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı;

İç malzemeleri karıştırıp tuzunu kontrol ederek harcı hazırlayın. Tencerede suyu kaynatıp patlıcan kurularını tencereye atın altını kapatın. Tencerenin kapağını kağatıp 3-4 dk patlıcanların yumuşamasını bekleyin. Sonra patlıcanları soğuk sudan geçirip süzün. Süzdüğünüz patlıcanları doldurararak tencereye yatay olarak yerleştirin. Salçalı suyunu ilave edin. Üzerine biraz daha yağ gezdirip porselen bir tabakla örtün. Kısık ateşte 1 saat pişirip ılık servis edin. Afiyet olsun.