29 Eylül 2008 Pazartesi

Havuçlu Çikolatalı Tahin Helva Tatlısı






Bayram öncesi bu muhteşem tatlıyı deneyin bak. Kimbilir belki misafirlerinize de yaparsınız..
Yapılışı; Barış 3 tane küçük güveç kabını aldı. İçlerine yarıdan biraz daha az tahin helvası ufaladı. Üzerine birer tane ülkerin çekmeceli çikolatası var ya ondan koydu. 1 tane havucu rendeledi ve üçüne paylaştırdı. 250 derece önceden sıcak fırında üzeri köpük köpük olana kadar pişirdi. Sıcağa yakın ılımışlıkda servis yaptı...Afiyet olsun

25 Eylül 2008 Perşembe

2008-2. İftar Soframız



















Bazı şeyler ani olunca güzel olur. Bir anda sinemaya gidelim dersiniz gidersiniz ve çok eğlenirsiniz. Bir anda bir arkadaşınızı ziyaret edersiniz ve çok iyi ettim dersiniz ya bu masa da öyle bir kararın sonucu 3 saatte kuruldu. Balık mevsimi geldi ya balık yapacaktık. Hadi arkadaşlarımızı da çağıralım beraber olsun dedik. Çok da iyi etmişiz yani. Ceren-Hakan-Ebru-Barış harika bir yemek yedik.. Kış geldi hadi sizde balık yemeğe bakim:)

Menümüz;
  • Fırında Levrek
  • Kıymalı Sebze Çorbası
  • Gemici Sosu
  • Üzümlü Yeşil Salata
  • Zeytinyağlı Yaprak Sarması ( Teyzein ellerine sağlık annemle yollamıştı. Kısmet bugüneymiş)
  • Değişik Brüksel Lahanası Salatası
  • Su Böreği
  • Güveçte Tahinli Çikolatalı bir tatlı:)
  • Şekerpare ve tulumba tatlısı




















Kişi sayısı kadar levrek aldım. Saf zeytinyağı ve tuz ile levrekleri ovdum. Bu şekilde 1 saat dinlendirdim. Fırında 180 derecede balık pişirme ayarında yaklaşık 40 dk pişirdim.




















Bu misler gibi çorbanın tarifi yakında.... coming soon:)))




















Barış'ın yaptığı bu güveçte çikolatalı tahin helva tatlısını çok merak ediyorsunuz değil mi? Gerçekten çok lezzetli. Ayvalık' da balık menülerinin arkasından bu tatlı ikram edilirmiş. Bundan sonra ben de bu stratejiyi güdeceğim:)))




















Ankara'da Sini Börek Diye bir yer var. su börekleri gerçekten nefis oluyor. Böyle ani karar verdiğiniz misafirlerinize hemen alabilirsiniz. Fiyatı da çok uygun. Yeri de çok temiz bir yer.




















Ceren-Hakan ikisinin getirdiği şekerpare ve tulumba tatlısı.

22 Eylül 2008 Pazartesi

Ceyda'nın İftar Daveti ve Fırında Mantarlı Et Filaminyon



















Cumartesi günü taaa ne zamandır planlanmış olan muhteşem iftar yemeği gerçekleşti. İş arkadaşım Ceyda bize iftar sofrası hazırladı. Tanıyanlar şaşırmasın evet Ceyda bzim Ceyda bize yemek yaptı. Hem de ne yemek yapmak ama :) Bizim kız "Ay ben anlamam ay ben yapamam" derdi de gerçek sanırdık. Bundan sonra ayda bir kere sendeyiz. Hiç bu kadar lezzetli yemek olur mu bacım:) Hep böyle heppp:))
Gerçekten çok güzel bir akşam geçirdik. Yemeklerden öte misafriperverliğinizle dövdünüz bizii:)) Biz de sizi Mert'in yaramazlıklarıyla:))
Ceyda bizim için;
  • Fırında Mantarlı Et Filaminyon
  • Pilav
  • Domates Çorbası
  • Zeytinyağlı Yaprak Sarma
  • Ruz Salatası
  • Yoğurtlu Mantar Salatası
  • Diyarbakır Usulü Yeşil Salata

Yapmıştı. Hepsi de birbirinden nefisti. Şu etten bi daha yesemmi yemesem mi çok düşündüm ama sonra "Yeter Elif" diyerek tuttum kendimi.Keşke tutmasaydım be:)




















Fırında Mantarlı Et Filaminyon
Malzemeler;
  • 6 tane biftek
  • 2 tane domates
  • 8-9 tane mantar
  • zevke göre baharat (kimyon, kekik güzel yakışıyormuş)
  • çok az süt
  • tuz

Yapılışı;

Etleri bir gece önceden süt yağ ve tuz ile karıştırıp dolapta bekletiyoruz. Ertesi gün her bir biftek parçasını aleminyum folyoya yatırıp üzerine baharat biraz mantar bir dilim domates ve kaşar seriyoruz. Folyoyu resimdeki gibi kapatıp fırında 1 saat pişiriyoruz. Bu süre yaklaşık. Siz yine de etlerinize arada bakın. Ama lezzeti gerçekten harika. Hem de misafir sofraları için sunumu çok hoş.





















Bu da fırındaki hali. Kokusu çok güzeldi.




















Misler gibi domates çorbası




















Bu da benim yaptığım rulo kurabileyer.

19 Eylül 2008 Cuma

Patatesli Et Sote



















Burcunun iftar davetinde yaptığı et soteyi onun anlatımına göre kendi misafirlerime ben de yaptım. 6 kişilik oluyor. Gayet lezzetli ve servisi kolay bir yemek...

Malzemeler;

  • 1 kg sotelik dana eti
  • 1 tane büyük boy soğan
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 4 tane orta boy patates
  • 2 tane kırmızı biber
  • 2 tane yeşil biber
  • 4 tane orta boy domates
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı;

Etleri yıkayıp süzdürün. Tencereye yağı alıp kızdırın ve etleri ilave edin. Etler suyunu salıp çekene kadar orta ateşte pişirin. Soğanları küp küp doğrayıp ilave edin. Soğanlar ölünce patatesleri ilave edin. 3-4 dk sonra biberleri ve baharatları ilave edin. En son domatesleri ve yeteri kadar tuzu katıp kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişririn.

16 Eylül 2008 Salı

Bu Yılın İlk İftar Daveti ve Zeytinyağlı Taze Barbunya



















Uzuuunn zamandır iftar daveti vermemiştim. Mert'in doğumu hamilelik falan filan derken evde davet sofraları kurulmaz oldu. Bu sene yavaştan başladım artık. Aylardır görüşemediğim Nurgül ve eşi bu güzel sofranın güzel konuklarıydılar. Gayet güzel hoş sohbetli bir akşam geçirdik. Epeydir görüşememiştik ya konuşacaklarımızı bitiremedik bile:) Menümüz de fena sayılmazdı yani.
Nasıl güzel değil mi?




















Taze barbunyadan yaptım sonuç çok güzeldi.

Malzemeler;
  • 1 kg kabuklu taze barbunya
  • 1 büyük boy doğranmış soğan
  • 1 büyük boy yarım halka şeklinde doğranmış havuç
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 tane orta boy doğranmış soğan
  • 1 tane küp şeker
  • 500 ml su
Yapılışı;
Barbunyaların kabuklarını ayıklayı bir kenara alın. Zeytinyağını tencereye alıp kızdırın. İçine soğanları atıp 3-4 dk kavurun. Sonra domatesleri ekleyip biraz daha kavurun ardından havuçları ve barbunyaları ilave edip 4-5 dk kısık ateşte kavurun. Suyu şekeri ilave edip kısık ateşte barbunyalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişmesine 2-3 dk kala tuzunu ilave etmeyi unutmayın. Piştiği tencerede soğutup servis yapın.



















Bu da çorbamız. Tarifini yukarıdaki linkten bulabilirsiniz. Herkese bereketli ramazanlar diliyorum.

14 Eylül 2008 Pazar

Burcu'nun İftar Daveti



















Geçen hafta bizim taze gelin Burcu bizi iftara davet etti. Kendisini evlendiğinden beri hiç ziyaret edemedğimiz için seve seve kabul ettik. Böyle okuldan bir arkadaşımın evlendiğini çocuk sahibi olduğunu filan görünce garip oluyorum yani:) Bu hislerle akşamı etmeye çalışırken Burcu telefon açtı "Eliiff pilavı nasıl yapıcam" :)))) diye. Eşim "sanırım aç kalıcaz" dedi. Biz böyle kızın günahını alırken meğer bizimki neler neler yapmış. Hem de nasıl lezzetli anlatamam. Son dakka yetiştiğimiz için yemek telaşına düşüp sofrayı çekemedim. Pilav işini de dalga geçmek için yapmış:) Benden 10 üzerinden 10 aldı. Tekrar teşekkür ediyorum.

  • Patatesli Et Sote (Tarifi kendim denedikten sonra yazacağım)
  • Pilav
  • Mercimek Çorbası
  • Barbunya
  • Kadayıf
menüsü ile muhteşem bir akşam yemeği yiyip bir güzel muhabbetimizi yaptık. Mutluluğun daim olsun arkadaşım:)




















Sebzeli mercimek çorbası.



















Artık çok yorulmuş kadayıfı hazır alıp şerbetlemiş:)

12 Eylül 2008 Cuma

Patatesli Sarma Börek



















Herkese iyi akşamlar:) Orucun beni vurduğu şu saatlerde yemek tariflerine bakmaya başladım. Derken arşivimde duran bu muhteşem böreği gördüm ve hemen sizlerle paylaşayım istedim. Tarifini buradan aldım. Gerçekten deneyin acayip lezzetli bişey oluyor. Özellikle sahurda kahvaltılıklarla beraber çok güzel bir menü olabilir. Ama ben bu böreği yarınki iftar misafirlerime hazırlayacağım. Bakalım beğenecekler mi?
Malzemeler;
  • 9 tane orta boy haşlanmış patates
  • 3 tane yufka
  • 1.5 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • yeteri kadar tuz
  • 3 yumurta
  • üzeri için biraz rendelenmiş kaşar peyniri ve toz tatlı biber

Yapılışı;

Patatesleri rendeleyin. Sütü, yumurtaları, tereyağını ve tuzu ekleyerek hafif sulu bir harç yapın. İlk yufkayı tezgaha serin ve üzerine bu harçtan yayın. İkinciye birincinin üzerine kapanacak şekilde serin ve ona da harçtan yayın. Üçüncüye de aynı işlemi yapın. Sonra böreği rulo haline getirip tepsiye alın ve üzerini strech ile kaplayıp 1 gece dolapta bekletin. Aceleniz varsa 2 saat de yeterli. Sonra dilim dilim kesip üzerine kaşar peyniri ve tatlı biber serin. 180 derece fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun...

9 Eylül 2008 Salı

Organik Zeytinyağlı Dolma:)



















Yaza elveda dediğimiz şu günlerde arşivde kalan yaz tatlarını paylaşmadan geçmeyeyim istedim. Trabzondaki köyde kayınvalidemin evinin bahçesinde küçük bir bahçe var. Mübarek pek bereketli bi yer. Dolmalık biberler patlıcanlar bi sürü şey var içinde. Ordan dalından koparılıp yaptık bunları bak:) Nasıl kanlı canlı görünüyorlar değil mi? Doğallık böyle bişey işte:)
Malzemeler;
  • yarım kg kırık pirinç
  • 4 tane orta boy rendelenmiş soğan
  • 4 tane orta boy rendelenmiş domates
  • 1 su bardağına yakın zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı dolusu nane
  • yarım demet ince kıyılmış maydanoz
  • yeteri kadar tuz
  • veee sayısını bilmiyorum :) dolmalık biber
Yapılışı;
Zeytinyağını genişce bir tencere alıp biraz kızdırın. Yıkanmış süzülmüş pirinçleri ilave edip 5-6 dk kavurun. Soğanları hafif kavrulan pirince ilave edip 7 dk kadar kısık ateşte kavurun. Domatesleri naneyi maydonozu da ilave edip biraz daha kavurun. En son tuzunu ilave edin ve tencerenin ağzını kapatıp 10 dk harcı dinlendirin. Harç dinlenirken biberleri temizleyip yıkayın. Sonra biberleri doldurun domatesin kabuklarından yada kendi saplarından kapak yapıp tencereye dizin. Biberlerin yarı seviyesine kadar tuzlu ve dilerseniz biraz salçalı su ilave edip kaynadıktan sonra çok kısık ateşte yarım saat pişirin. Unutmayın zeytinyağlı yemekler piştiği tencerede soğutulursa daha lezzetli olur:)



















İşte size dalında organik ( bu da bir furyadır gidiyo ya hayırlısı bakalım:) biberr...



















Trabzonun canı istediği zaman çıkan nazlı güneşinde kızarmaya çalışan domatesler:)



















Kayınpederimin gözü gibi baktığı avludaki çiçekler:)



















Kayınvalidemin aksatmadan her akşam suladığı emek emek büyüttüğü patlıcanlar:)

7 Eylül 2008 Pazar

Kırmızı Biber Dolması



















Kırmızı biber dolması belki de en sevdiğim yemekler arasında ilk beşe girebilir. Çok severim hatta bayılırım diyebilirim.Sizleri de kırmızı biber dolması yapmaya davet ediyorum. Bence makarna çorba ve bu dolma çok güzel bir iftar menüsü olabilir.

Malzemeler;
  • 10 tane kırmızı dolmalık biber
  • 2 su bardağı dolusu kıyma
  • 1 çay bardağı kırık pirinç
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tane rendelenmiş domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 9-10 dal ince kıyılmış maydonoz
  • 1 tane rendelenmiş soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı;
biberler hariç kalan malzeme ile iç yapın. Biberlerin içini çıkarıp temizleyin yıkayın ve içlerini hafifçe tuzlayın. Ama dikkat edin çok tuzlu olmasın. Hazırladığınız içle dolmalar doldurun. Derin olmayan ama geniş bir tencereye alın. 1 çay bardağı su ekleyin. Üzerine hafifçe sıvıyağ gezdirin. Porselen bir tabakla kapatıp çok kısık ateşte biberlerin kabuğu sıyrılıncaya kadar (kaynadıktan sonra yaklaşık yarım saat) pişirin. Afiyet olsun...

5 Eylül 2008 Cuma

Hancılar



















Trabzona giderken bir türlü uğramak kısmet olmayan Hancılar Restoran a uğramak sonunda kısmet oldu. Ankaradan giderken Çorumu çıktıktan birkaç km sonra geliyor. Sabah erken yola çıkınca kahvaltıyı Hancılar'da yapmaya karar verdik. Dışardan bakılınca çok fazla büyükmüş gibi görünmüyor ama içinde hayvanat bahçesi bile var düşünün artık ne kadar büyük.
Kızarmış ekmekler eşliğinde çok güzel bir köy kahvaltısı aldık. Yolunuz düşerse uğramanızı tavsiye ederiz. Açık havada bıcır bıcır kuşlar eşliğinde muhteşem lezzete sahip bir kahvaltı olduğunu söyleyebilirim. Dönüşte de etlerinin tadına ve taş gibi tava yoğurdunun tadına baktık. Bir yoğurtda hiç su olmaz mı yaaa:) Bıçakla kes çatalla ye misali. Tabiki bal kaymağı da isteyin. Bunların fotoğraflarını sevgili makinamın azizliğine uğradığım için çekemdim ama burası da gizemi olsun dimi:)





















Hancılardan bir kare....

3 Eylül 2008 Çarşamba

Kuskus Salatası
























Geçen ay eşimin kardeşi ve eşi uzuunn bir Türkiye turuna çıktılar. Gençler aldılar valizleri ellerine seyyah olup dolaştılar. En son durak bizim ev oldu. Evlilik yıldönümlerimiz 1 gün arayla olduğu için kendimize güzel bir sofra hazırladık yaktık ızgaraları gene. Gülüşmeler ve hoş sohbetler eşliğinde başladık yemeğimizi yemeye. Bu salata da soframızı güzelleştirenlerdendi.
Malzemeler;
  • 2 su bardağı haşlanmış suyu süzlümüş kuskus
  • yarım demetten biraz az ince kıyılmış dereotu
  • 15 tane tavla zarı şeklinde doğranmış kornişon turşu
  • istenirse havuç
  • 1 küçük kavanoz mısır
  • istenilen miktarda yağ,tuz,limon

Yapılışı;

tabiki tim malzemeleri birbirine karıştırıp servis tabağına almak:)




Mertin masayı bozma girişimleri yengesinin onu kucağına kıstırması ile son buldu. Ama serbest kalınca canımıza okudu valla:) çok yaramaz benim oğlum çoookk :(

1 Eylül 2008 Pazartesi

Samsun Molası



















Trabzona giderken iş arkadaşım Ebru' nun teyzelerine uğrayalım dedik. Yolda aklıma geldi hemen aradım. Çok memnun olarak "tabiki de bekleriz" dediler. Bir gideriz ki mangallar yanmış semaverler hazırlanmış, bahçeye sofralar kurulmuş...
Zevkli insanlara her zaman için ayrı bir sempatim olmuştur. Böyle her durumda kahvesini şık fincanlarda içen, saçı başı her zaman düzgün düzenli olan, evin içinde dahi olsa hiçbir zaman pasaklı gezmeyen, pikniğe bile porselen tabakları cam bardakları götürüp o şekilde yemek yiyen gibi. Bu teyzeler de öyle. Gerçekten çok tatlı çok iyi insanlar. Hele bir anneleri var. Maşallah demek istiyorum yani. 70 i devirmiş ama hala fıldır fıldır dolaşıyor şen şakrak muhteşem bir kadın ya... Hep böyle sağlıklı kalman dileklerimle teyzecim.
Bir de Mert'in hali görülmeye değerdi. O bahçede bir sağa fırladı bir sola fırladı. Muslukları açtı bacaklarını kollarını altına soktu. Yerlere yattı. Aman aman iice enerjisini boşalttı. İyi de oldu Trabzona kadar gözünü açamadı valla hokur hokur uyudu:)




















Misler gibi kuzu pirzola. Karadenizin hormonsuz etlerinden:)




















Yaprak sarması bile pişirdiler bize iki dakkada. Teyzemin dondurucusunda varmış hemen yapmış sağolsun. Bakar mısınız bembeyaz örtülere porselen tabaklarımıza:))
Tekrar misafirperverliğiniz için çok teşekkür ediyorum çok öpüyorum sizleri canlarım...