30 Temmuz 2008 Çarşamba

Vişne Reçeli





















Yaz neredeyse bitiyor hanımlar. Reçellerinizi salçalarınızı dondurucuya koyacağınız malzemeleri hazırladınız mı bakalım? Ben yavaştan başladım bakalım.
Böyle bazen kahvaltıya gideriz de çeşit çeşit reçeller marmelatlar ikram ederler ya bayılırım ben bunlara. O yüzden her sene elimden geldiğince değişik meyvelerden reçeler yaparım. Misafirlerime ve bebişime katkısız miss gibi reçeller ikram ederim. Ara sıra pastaların üzerini süslerim. İnsanın elinin altında böyle şeylerin bulunması gerçekten çok kolaylık oluyor. Minik aileler için 1 kavanozluk tarifimi veriyorum.
Malzemeler;
  • 1 kg vişne
  • 3 su bardağı toz şeker ( ben çok şekerli reçelleri hiç sevmem siz 1 bardak daha koyabilirsiniz)
  • 1 su bardağı su
  • yarım limon suyu

Yapılışı;

Vişneleri saplarından ayırın yıkayın tencereye alın. Üzerine 3 su bardağı şekeri ekleyip 1 gece dinlendirin. Ertesi sabah 1 su bardağı suyu ilave edip kaynadıktan sonra kısık ateşte 1 saat pişirin. Yarım limon suyunu ilave edip yarım saat daha pişirin. Pişririrken ara sıra köpüğünü kevgir yardımıyla alın. Bu süre sonunda altını kapatın yarım saat dinlendirdikten sonra kuru bir kavanoza aktarıp ağzını sıkıca kapatın. Afiyetler olsun.





















Bu tencerede kaynarki hali. Eve misler gibi koku yayılıyor. Belki reçel pişen evdeki çocuklar da mutlu oluyordur :P Ne dersiniz??

28 Temmuz 2008 Pazartesi

Mısırunlu Cevizli Kek





















Kek yapmaya bayılıyorum. Çok mutlu oluyorum kek yaparken. Bir keresinde yemek programı seyrederken konuklardan bir hanım (psikolog) kek pişen evde yetişen çocukların daha mutlu olduğunu söylemişti. Ne alaka diye gülmüştüm. Ama gerçekten aç karnına eve döndüğünüzde anneniz kapıyı açtığında burnunuza miss gibi portakallı, meyveli, yada ne bileyim başka aromada kek kokusu çarpsa birden yüreğiniz yumuşar oohhh dersiniz. Şimdi şimdi kadına hak veriyorum. Ben de bol bol kek yapayım da oğlum mutlu bir çocuk olsun. Haydi sizi de bu güzel keki yapıp ev ahalisini mutlu etmeye davet ediyorum:)

Malzemeler;
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
  • 1 çay bardağı mısırunu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağına yakın un

Yapılışı;

Yumurtalarla şeker krema haline gelene kadar çırpılır. Süt, yağ ilave edilip 3 dk daha çırpılır. Mısırunu, 1 su bardağı un, vanilya, kabartma tozu ilave edilip çırpılır. Kalan un da azar azar kek kıvamı alacak şekilde eklenir. Kalıp yağlanıp hamur kalıba alınır. 170 derece fırında 45 dk ağır ağır pişirilir. Afiyet olsun.





















Bu keki yaptığınız gün yemenizi tavsiye ediyorum. Mısır unundan dolayı kıyır kıyır oluyor. Bekleyince çabuk bayatlayabilir.

23 Temmuz 2008 Çarşamba

Hayırlı Bir İş:)



















Cumartesi günü sevgili görümcemin ( en küçük cadının:) ) nişanı vardı. Cumartesi sabah 4 de kalktık. Ko9ştur koştur havaalanına gittik. Sabah 8 de Trabzondaki evdeydik. Valla memleketimiz bir başka. Balkonda yeşillikler arasında muhteşem bir kahvaltıdan sonra başladık nişan telaşına. Hemen akşam için dolmaları filan yaptık. Sonra dooru kuaföre :) Hazırlandık süslendik püslendik ve tören başladı...



















Şimdi bu resim de ne diyeceksiniz. Eşimin memleketinde çok değişik bir usul var. Ben de Trabzonluyum ama bizde yok.
Kız Allah'ın emri ile istendikten sonra kızın babası hayırlıysa olsun der. Boylece kız verilmiş olur. Sonra gümüş tepsi içinde kızın nüfus cüzdanı kayınpedere teslim edilir. Kayınpeder nüfüs cüzdanını tepsiden alır ve gönlünden ne koparsa tepsiye koyar. Böylece kız verme merasimi sonuçlanır:)



















Bu da nişan pastamız. Bana o karışıklıkta yemek nasib olmadı ama napalım. Yiyenlere afiyetler olsun:) Çiftlerimize de ömüüürrr boyu mutluluklar diliyorum.

21 Temmuz 2008 Pazartesi

Portakallı İki Renk Kek



















Kışın bayağa zebra kek çalışmalarım olmuştu. Ama bir türlü istedğim sonucu alamadım. Bu da o çalışmalarımdan biriydi. Portakallı kekleri çok sevdiğim için zebra kekde de olmazsa olmaz demiştim. Zaten tarifi de normal kek tarifi.

Malzemeler;

1 su bardağı toz şeker

3 tane oda sıcaklığında yumurta

1 su bardağı süt

çeyrek su bardağı ılık su

yarım su bardağı sıvıyağ

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1 portakalın kabuğunun rendesi

3 yemek kaşığı kakao

3 bardak un

Yapılışı;
Yumurta ile şeker kar haline gelene kadar çırpılır. Yağ, süt, su eklenerek tekrar çırpılır. 2 bardak un, portakal kabuğu rendesi, kabartma tozu, vanilya eklenip çırpılır. Cıvık bir hamur elde etmiş oluruz. Hamur ikiye bölünür. Yarısına kakao ilave edilir. Hamurlar hala cıvıksa biraz un ekleyerek kıvam aldırılır. Sonra yuvarlak kek kalıbının altı yağlanır. 1 kaşık beyaz hamurdan bir kaşık kakao hamurudan aynı noktaya gelecek şekilde ilave edilir. 175 derece fırında 40 dk pişrilir. Afiyet olsun.

16 Temmuz 2008 Çarşamba

Kumru














Kumruları bilir misiniz? Küçük narin sempatik içli ve çok mutlu hayvancıklardır. Kumru gibisiniz derler ya. Hep kumruların güzel özellikleri için derler bunları. Kumrular asla eş değiştirmezler, asla tek dolaşmazlar, muhabbetli hayvanlardır. Yuvaları çok sadedir. Üç beş çalı parçası ile kendilerine minik bir yuva yapıp o kısıtlı ama onlara göre bir o kadar konforlu yuvada çok mutlu olurlar. Kumrunun eşi öldüğü zaman acısından kendi de ölürmüş. Ne kadar dokunaklı değil mi?
Bugün 3. evlilik yıldönümümüz. Eşimle ikimize kumrular gibi geçecek nice nice 3. yıllar diliyorum...
Not: Fotograf buradan. Gerçekten harika bir resim olmuş.

13 Temmuz 2008 Pazar

Minik Aile Kahvaltısı



















Hepimiz Pazar sabahları ailemizle kahvaltı etmek isteriz değil mi? Bütün hafta deli gibi çalışmışızdır ordan oraya koşturmuşuzdur derken Pazar günü yayıla yayıla kahvaltı edip eşimizle çocuğumuzla belki zaman zaman dostlarımızla mutlu muhabbetler eşliğinde kahvaltı ederiz. En çok keyif aldığım şeydir bu. Üstüne de tok karnına türk kahvesi içildi mi tam olur. Bu sabah da 3 kişilik ailemizle küçük balkonumuzda sefa yapalım dedik. Karşı binanın görevlisini de bahçe sularken resme ilave etmişim:) Eşimin çok sevdiği bu cızbızlar size konuk olacak.
Malzemeler;
  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 6 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı tız
  • 1 paket kabartma tozu
Yapılışı;
Malzemeleri çırpıcı ile çırpın. Krep tavasını harlı ateşte iyice kızdırdıktan sonra 1 tatlı kaşığı yağ ilave edin. Tavanın dibini kaplayacak şekilde hamurdan akıtıp altını üstünü kızartın. Ben içine peynir koyarak sardım. Ama reçel vs de konulabilir. Afiyet olsun.



















Küçük masamız balkonumuz. Köşeden görünen de bizim kralın mama sandalyesi. Tüm annelere şiddetle tavsiye edeceğim tek şey mama sandalyesi. Ne puset ne başka uyutma yedirme aparatları. Bebeğiniz varsa ve olacaksa hemen mama sandalyesi alın. Acayip rahat bişey ve çok kullanışlı. Helal olsun verdiğim paraya.



















Bunlarda kayınvalidemin bana taaa Trabzonlardan gönderdiği hormonsuz el emeği patatesler. Lezzeti o kadar farkediyor ki... Bunlarla da fırında baharatlı patates yaptım. 4 Tane patatesi elma dilimi şeklinde doğrayıp istediğiniz baharatları ve yağ ilave edin. Fırında 220 derecede 25 dk pişirin çok lezzetli oluyor.



















Kayınvalidem kırmızı patates ekiyor. Bilmeyenlerle paylaşayım dedim. Gerçekten çok lezzetli olan bu türü Ankara' da hiç rastlamadım. Bulunca almayı ihmal etmeyin..Herkese mutlu Pazarlar...

11 Temmuz 2008 Cuma

Erikli Biber Dolması




















Bu aralar erikle dolma pişirme modası başladı. İlk defa Sevgili Hülya nın sitesinde görmüştüm. Evde kalan erikler vardı. Deneyelim bakalım dedim. Gerçekten çok lezzetli oluyor. Hafif mayhoşluğu sevenlere duyurulur.
Dolma tarifimden dolmayı yapalım. Sadece üzerine 7-8 tane yeşil erik ekleyip pişirelim. Pişman olmayacaksınız...

10 Temmuz 2008 Perşembe

Gizli Aşçı Sofrası :)




















Benim Ceren diye bir arkadaşım var. Meğer ne marifetliymiş bu kız yaw:) Dün akşam saat 5 de aradım dedim akşam size gelcez. Hadi yemeğe gelin bari dedi. Bişeyler yeriz dedi. Yukardaki sofraya bakar mısınız? Meğer bu kız gizli aşçılardanmış. Bayıla bayıla yedik. O kadar lezzetliydi ki anlatamam. Hele o köfte patates süperdi siper. Arkadaşım ellerine sağlık canım. Şimdi tariflere geçeliiiimmm:)



















Bu güzel yemek zeytinyağlı fasülye. Hepsinin tarifini sırayla vereceğim.
Malzemeler;
  • yarım kg fasülye
  • 2 tane kuru soğan
  • 3 tane domates
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı

Yapılışı;

Zeytinyağını tencerede kızdırıp soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Fasülyeleri ekleyin. En üste de doğranmış domatesleri ekleyip çookk kısık ateşte pişirin. Pişmeye yakın tuzunu ilave edin ki sert olmasın.


Domates çorbası da mükemmeldi.

Malzemeler;

  • 5 tane rendelenmiş domates
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı;

Zeytinyağı ile unu kavuralım. Üzerine rendelenmiş domatesleri ilave edip biraz daha kavuralım. Sonra süt ve suyu ilave edip 15 dk bu şekilde kaynatalım. Tuzu ilave edip çorbayı blendırdan geçirelim. Üzerine isterseniz tereyağı kızdırıp dökebilirsiniz. Rendelenmiş kaşarla servis yapalım.


İşte muhteşem köfte patates..

Malzemeler;

Köfte için;

  • yarım kg kıyma
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 4 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 dilim bayat ekmek içi
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz

Diğer Malzemeler;

  • 5 tane halka halka doğranmış patates
  • 3 tane rendelenmiş domates
  • 3-4 dal kıyılmış maydanoz
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 tane ince doğranmış kırmızı biber
  • 1 tane ince doğranmış yeşil biber
  • 1 tatlı kaşığı salça

Yapılışı;

Köfteleri hazırlayıp yağsız tavada biraz pişirelim. Patatesleri yağlanmış tepsiye dizip 15 dk fırınlayalım. Sonra köfteleri üzerine dizip domates biber maydanoz salça tuzdan sos hazırlayıp üzerine dökelim.Sora 20 dk 220 derecede pişirelim.

Not: Bu yemeği deneyip de patatesleri pişmemiş diye şikayet aldım. Fırından fırına göre pişirme süreleri değişebilir. Ben bunu gözardı etmişim. Kusuruma bakmayın. En iyisi patates kısmına fırınladıktan sonra çatalla kontrol edip gerisine devam etmek. Hafif pişmiş olmalarını sağlayalım. Tekrar özür diliyorum.



















Bu da zeytinyağlı semizotu.
Malzemeler;
  • 1 demet yıkanmış doğranmış semizotu
  • 1 tane tavla zarı şeklinde doğranmış havuç
  • 2 tane doğranmış soğan
  • 2 yemek kaşığı pirinç yada bulgur
  • 1 tane kırmızı biber
  • tuz
  • yarım çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı;

Zeytinyağında sırasıyla soğanları biberleri havucu kavuralım. Üzerine semizotlarını ve tuzu ilave edip kısık ateşte pişirelim. 5-10 dk böyle piştikten sonra pirinci ilave edelim. Pirinçler yumuşayınca ocaktan alalaım.

9 Temmuz 2008 Çarşamba

Makarna Salatası




















Epey zaman oldu bişeyler yazmayalı. Hayat o kadar yoğun akıp geçiyor ki takip edemiyorum resmen...Durum böyle olunca tarifler de gecikiyor. Zaten yazın yemek yenmez dimi karpuz peynir yiyelim işte:)) Bu da yaz günlerinde serin serin yemek için gayet güzel bir seçenek...
Malzemeler;


yarım paket tuzlu suda haşlanmış makarna
1 küçük kavanoz garnitür
2 diş rendelenmiş sarımsak
5 yemek kaşığı mayonez
4-5 dal kıyılmış dereotu
1 kase yoğurt
yarım kase kadar tavla zarı şeklinde doğranmış salam

Yapılışı;

1 kasede sarımsak mayonez ve yoğurdu karıştırıp genişçe bir kapta diğer malzemelerin üzerine aktaralım. Karıştırıp servis yapalım

3 Temmuz 2008 Perşembe

Regaib Kandili


















Hepimizin kandili mübarek olsun. Bana da dua etmeyi unutmayın emi canlarım...

2 Temmuz 2008 Çarşamba

Kabaklı Kek



















Seneler önce işyerinden Belma arkadaşım kabaklı kek yapıp getirmişti. Daha önce hiç yememiştim kabak ve kek pek garip gelse de tadı hiç belli olmuyordu. Görümcemin kayınvalidesi Ankara'ya geldiğinde mutlaka görüşürüz. Bu keki de onlar için yapayım dedim ama tarifi aklımda yok. Eee napıcaz uyduracaz:))) Allahtan sonuç çok güzeldi de kurtardık.

Malzemeler;
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • yarım su bardağı mısırözü yağı
  • 1 tane büyük boy rendelenmiş kabak
  • 1 tane vanilya
  • 1 tane kabartma tozu
  • 2 su bardağı un ( yetmiyor azar azar kıvamı buluncaya kadar eklersiniz)
Yapılışı;
Yumurta ile şeker krema olana kadar çırpılır. Süt ve yağ ilave edilip biraz daha çırpılır. 2 su bardağı un kabartma tozu vanilya elekten geçirilerek ilave edilir. Kabaklar ilave edilir. Hala kıvamı çok cıvık ise biraz daha un eklenir. 175 derece önceden ısıtılmış fırında 50 dk pişirilir.Ama dikkatli olun her fırın aynı hızda pişirmez.40 dk dan sonra kontrolü elden bırakmamak lazım. Afiyet olsun.



















Soframızda neler vardı neler:) Fotograf makinasına bişeyler olmuştu o gün. Puslu puslu resimler çektim ama yine de paylaşayım istediğim için ekledim. Masamızdan çok muhabbetimizin güzel olduğu bir akşamdı. Herşey çok güzel geçti.