8 Ocak 2008 Salı

Tavuklu Pırasa
















Pırasayı tavuklu yapmaya başladığımdan beri zeytinyağlısını yapmaz oldum.Bu halini çok beğeniyoruz.İnsanın damak tadını geliştirmeye çalıştığı bir bebeği olunca "Şunu nasıl yapsam da yese, şunu şuna katsam da tadını anlamasa ama vitaminini alsa, sarmısağı saklasam da mı yese saklamasam da mı yese" gibi komplo teorileri üretmek günlük işlerden oluyor.Mert de pırasayı bu şekilde daha iyi yiyor artık ben de hep böyle yapıyorum. Özellikle pırasa sevmeyen arkadaşlarım gerçekten denemeye değer.. Hadi yapalım yiyelim neşelenelim..:)
Malzemeler;
  • yarım kg ince ince doğranmış pırasa
  • 1 kase kübik doğranmış tavuk göğsü
  • 1 tane büyük boy kübik doğranmış havuç
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı;

Zeytinyağını tencereye alıp iyice kızdırıyoruz.Salçayı ekleyip karıştırıyoruz.Sonra tavukları ekleyip orta hararetli ateşte tavukları soteliyoruz.Tavukları kısık ateşte pişirirseniz sulanırlar ateş orta hararette olursa sulanmadan sotelenme işlemi gerçekleşmiş olur.Tavuklar hafif kızarmaya yüz tuttuğunda içine pırasaları ve havuçları atıp salça tüm sebzelere geçene kadar karıştırıyoruz.Sonra pirinçleri ekleyip ocağın en küçük kısmının düşük seviyesinde ağzını açmadan pişmesini bekliyoruz. Tabi pişmeye çok az kala 1 çay kaşığı tuz ilave etmeyi unutmuyoruz.Eğer tercih ederseniz 1 çay kaşığı pul biber de ekleyebilirsiniz. Afiyetler olsun

Not: Ben pırasaya hiç su katmam aşırı kısık ateşte pişince kendi suyunu salar ve o su pişmesine yeter ama sizin pişirdiğinizde suyu çok az kalıyosa ve dibine tutacak gibi ise yarım çay bardağı su ekleyebilirsiniz.

3 yorum:

sofraozlemi dedi ki...

merhaba
pırasanında tavuklusunu ilk defa duydum:)
bu bloglarda gezdiğim sürece bakalım daha neler duyacağım ben:)
ellerine sağlık cnm..
sevgiler.

dory dedi ki...

Ben de pırasayı hep tavuklu yaparım. Başkaları nasıl yapıyorlar diye bakınırken size rastladım.
Ben pirinç yerine kuşbaşı doğranmış 1-2 patates koyuyorum. Çocukların yemesi için o da çok işe yarıyor.
Bir de düdüklü tencerede, hiç su eklemeden yapıyorum. 9 dk'da pişiyor.

Bilgesel dedi ki...

Yemekleri ekşili sevenler için... Bu yemeğe bir de limon suyu ekledim. Harika oldu.