29 Kasım 2007 Perşembe

Kuş Üzümlü Pirinç Pilavı

Evet her güne bir tarif oldu bu aralar ama her zaman olmaz söyleyim bak:) Küçük bebekli ve çalışan bir anne olarak beni mazur görürsünüz heralde.Eşim pilavı çok fazla sevdiği için haftada en az 1 kere yapmaya çalışırım.Benim pek fazla aram olmadığından böyle içine değişik şeyler katarak neşe katıyorum..Böylece neşeli seslerin neşeli pilavları olmuş oluyor.:)
Memlekette lokantacı komşularımız vardı.Muhteşem pilav yaparlardı.Bir gün konuşurken işin sırrını öğrendim ama bugüne kadar hiç denemedim.Meğer bu arkadaşlar pilavın kaynar suyunu döktükten sonra 5 dk kadar pişirip önceden ısıtılmış fırında pişirmesine devam ediyorlarmış.Pilav piştikten sonra da üzerini kalın bir örtüyle güzelce kapatıp 20 dk kendi halinde kapağını hiç açmadan demlenmeye bırakıyorlarmış.Anlatması benden denemesi hepimizden bakalım.Kolay gelsin..:) Yapalım,yiyelim neşelenelim :)
  • 1 kase önceden kaynar ve tuzlu suda en az 2 saat bekletilmiş pirinç
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1.5 kase kaynar su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü

Yapılışı;

Sıvıyağı ve tereyağını tencereye alıp iyice kızarana kadar bekleyin ve içine 1 çay kaşığı tuzu atın.Sonra yıkanıp suyu iyice süzülmüş pirinci ekleyip kısık ateşte 2 dk kadar kavurun ve 1.5 kase kaynar suyu ekleyin.3 dk piştikten sonra ayıklanıp yıkanmış kuş üzümlerini içine ekleyin ve suyunu çekene kadar pişrin.Piştikten sonra ağzını açmadan ılımasını bekleyin.Afiyet olsun.

28 Kasım 2007 Çarşamba

Kara Lahana Sarması

Evet Trabzon yöresinin vazgeçilmezii..Yapımı zahmetli olduğundan özel misafirler,davetler için yapılır.Sağolsun anneciğim Trabzondan gelirken yapıp getirmiş hemen pişiriverdik.Resimde belli olmuyor tam ama dumanı üzerinde oohhhh kokusunu alır gibiyim..:) Çok severim de ..Herkes değişik baharatlar kullanıyor fakat annem böyle yapıyor ve annemin yaptığı benim çok hoşuma gittiği için ben de böyle yapmayı tercih ediyorum .Tarifleri kendi damak tadımıza göre veriyorum. Yapalım , yiyelim neşelenelim :)

Malzemeler;
  • 1 demet tuzlu suda haşlanmış kara lahana
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 çay bardağı kırık prinç
  • 400 gr kıyma
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 büyük boy rendelenmiş kuru soğan
  • yarım demet ince kıyılmış maydanoz
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı salça

İsteğe bağlı olarak 1-2 parça kemikli et tencerenin dibine kavurulabilir.Ama böyle yaparsanız daha güzel olacaktır.

Yapılışı;

İç malzemeleri hazırlayıp elimizle yoğuruyoruz.Haşlanmış lahanalarla yaprak sarması yapar gibi sarıyoruz.Fakat yaprak sarması ince uzun olur bu sarma biraz tombul ve kısa oluyor.Bu nedenle iç malzemesini fazla tutmak gerekiyor ki tombul olsun.Eğer sarmaların içini az tutarsanız sürekli lahana tadı hissedersiniz.Sarmaları sarıp bir kenara aldıktan sonra eğer kemikli et varsa tencerenin dibinde 2 çorba kaşığı yağ 1 çorba kaşığı salça ile etleri kavurup sarmaları üzerine yerleştiriyorsunuz.Sarmaların hizasına gelecek şekilde su ekleyip çok kısık ateşte en az 1 saat pişiriyorsunuz.İndirmeden evvel tadına bakın çünkü karalahana zor pişen bir sebzedir.Resimdeki sarmalarda ben kemikli et olmadığı için koymadım.Bu tamamen tercihe bağlıdır.Ama çok güzel bir tat kattığı garantisini verebilirim.Afiyet olsunn..


27 Kasım 2007 Salı

Cevizli Üzümlü Muffinler

Bu haftaki ilk tarifime yapmayı çok sevdiğim muffinlerle başlıyorum.Hayatımda ilk kez http://www.mekanımızmutfak.net/ deki arkadaşlarıma özenip muffin yapmaya kalktım iyi ki yapmışım çok seviyorum yaa ..Çeşit çeşit yap dur:)Zaman zaman burda okuyan kuzenim için de yapıyorum "Yurtta çocuklar bayram ediyor" dedikçe daha da hoşuma gidiyor.Bu muffinleri de onlar için yapmıştım tarife geçelim ...Yapalım , yiyelim neşelenelim :)
Malzemeler;
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker (ama ben şekersiz sevdiğim için 1 parmak az koyuyorum)
  • 1 su bardağından çok az daha fazla süt
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ (yağı çok olunca kek basık oluyor)
  • 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • un miktarı aslında yazmak zor çünkü ben kekleri daha sıkı olsun diye biraz koyu kıcamda yapıyorum.Ama normal kek kalıbında yapıcaksam daha akıcı yapıyorum.Kaşıktan hamur yavaş akacak şekilde olana kadar un koyuyorum.

Yapılışı;

Yuımurta ile şekeri iyice eriyene kadar çırpın.Mikserde yaklaşık 10 dk ya tekabül ediyor.Sütü ve yağı ekleyip biraz daha çırpın.Sonra un,kabartma tozu,vanilyayı elekten geçirerek ekleyipo çırpın.Unu ekledikten sonra çok fazla çırpmayın sadece kıvam alması yeterli olacak.Sonra cevizi ve üzümü ekleyin.Kalıplara yerleştirdikten sonra sıcak fırında 175 derecede 18 dk pişirin.Afiyet olsun...

22 Kasım 2007 Perşembe

Buğday Salatası


Diş buğdayında insanlar pek buğdayı sade yemekten hoşlanmazlar diye napim napim diye düşünürken aklıma salatasını yapmak geldi.Kendi kendimi tebrik ettim tabii...Tüm arkadaşlarım "oh çok güzel olmuş diye diye yediler..:) Ben de tabi sonuç böyle olunca çok memnun kaldım.Yapalım ,yiyelim neşelenelim :)Tarifi şöyle;


  • 2 su bardağı haşlanmış buğday

  • 1 tane küçük boy kırmızı soğan

  • 2 sap yeşil soğan

  • yarım demet maydanoz (ben biraz daha az kullandım ama demet büyüktü gibi)

  • 1 adet küçük kavanozlardaki mısır konservesi yaklaşık 1 su bardağı ediyor

  • 1 su bardağı minik minik doğranmış salatalık turşusu

  • 1 tane orta boy minik minik doğranmış havuç

  • 2 çorba kaşığı nar ekşisi

  • tuz

  • zeytinyağı

  • yarım limon

bu malzemeleri karıştırıp güzelce tabağa alıyosunuz ...Yapması çok basit hem lezzetli hem de çok doyurucu...Balık menülerinin yanına da güzel oluyor...Afiyet olsun hepinize..

21 Kasım 2007 Çarşamba

Aranıza hoşgeldiiimmm:)

Herkese merhabalar...Uzun zamandır hayalini kurduğum ama bir türlü fırsat yaratıp da yapamadığım bloğumu şimdi yapıyorum.Tüm blog camiasına hayırlı olsunn...Ben de yemek yapmayı çok seviyorum düşündüm de neden herkesle paylaşmayayım? Karar verdim ve başladım.İnşallah herkese faydalı olabilecek yazılar yazarım..Tekrar görüşmek dileklerimle şimdilik ilk menüm yakışıklı oğlumun diş buğdayı partisi menüsü.Tarifler yavaş yavaş gelecek....Bekleyelim ve görelimm...:)